Spotkania chorych

Poznań – relacja ze spotkania chorych z dnia 06.12.2014r.

IMG_3697

Dnia 06.12.2014r.w restauracji wegetariańskiej Green Way ,   w Poznaniu, odbyło się spotkanie z chorymi, na którym  pani    Dr n. med. Katarzyna Derc  przedstawiła wykład   ” Fakty, mity i ciekawostki o chorobie Hashimoto” oraz pani   Dr n. farm.  Anna Sędziak  opowiedziała o ” Dieta a choroba Hashimoto”.

Wczoraj w gościnnych progach poznańskiej restauracji wegetariańskiej Green Way przy ulicy 23 lutego w Poznaniu, odbyło się spotkanie zorganizowane przez Polskie Stowarzyszenie Chorych na Hashimoto na którym uczestnicy, mieli okazję zapoznać się usystematyzowaną porcją informacji o chorobie tarczycy zwanej w skrócie Hashimoto i jej skutkach tzn niedoczynności / nadczynności tarczycy najlepszych dietach. Na spotkanie przybyło ponad 50 osób , wśród nich byli także  narzeczeni i mężowie , którzy z wielkim zainteresowaniem wysłuchali wystąpień zaproszonych specjalistów.

IMG_3769-001

Zdjęcia wykonała Pani Mariola Chwiłkowska-Figiel ( Figowe Smaki) oraz jej syn .

IMG_3779

Spotkanie przygotowała:  Paulina Grzybowska-Kaczmarek

IMG_3803

Gości przywitała Prezes PSCH Hashimoto Jadwiga Białobrzeska-Urbańczyk , informując o celu spotkania i celach Stowarzyszenia . Celem spotkania była integracja chorych , stworzenie koła i spotkanie ze specjalistami.Zgłosiło się kilka osób , chętnych do współpracy ze Stowarzyszeniem i w przyszłym roku spotkania takie powinny odbywać się cyklicznie .

IMG_3723

Następnie wystąpiła pani Katarzyna Derc, doktor nauk medycznych, specjalista internista i endokrynolog, która w sposób przystępny przedstawiła przyczyny, objawy, zasady diagnozowania i metody leczenia tej choroby oraz metody.Osoby zainteresowane uzyskały odpowiedzi na wiele nurtujących je pytań w tym dowiedziały się :
O przyczynach zachorowania na Hashimoto:
• Geny –  bardzo często Hashimoto występuje rodzinnie.
• Stres  w tym stany zapalne , ciężkie choroby , zatrucia  czy zbyt intensywne ćwiczenia \
• Problemy z jelitami w nietolerancje pokarmowe

Objawach:
Objawów  jest bardzo wiele i są często bardzo indywidualne, dlatego lekarz musi wziąć pod uwagę wiele czynników.

Sposobie diagnozowania:
Wyniki badań przy czym Dr Derc  w trakcie diagnozowania preferuje TSH  i   USG a dopiero w przypadku podejrzenia o niedoczynność tarczycy , wówczas wynik pozostałych badań tzn. Ft4, Ft3  Anty Tpo i Anty TG lub Anty Trab w przypadku podejrzenia o nadczynność i GB.  W zależności od objawów  dodatkowe badania w kierunku nadnerczy i przysadki.

Leczeniu:
Dr Derc stwierdziła że   Hashimoto  właściwie niedoczynności lub nadczynności to choroba na całe zycie i leki przyjmujemy do końca życia W POSTACI  T4 (np. Euthyrox, Letrox),
bądź  w wyjątkowych przypadkach combo (T4+T3) (np. Novothyral lecz bardzo ostrożnie)
Podkreśliła że nie należy zbyt szybko podnosić dawki, ponieważ tarczycy spowalnia swoja pracę.
W jaki sposób przyjmujemy hormony
• tabletkę przyjmujemy co najmniej 30 min. (najlepiej godzinę) przed posiłkiem i innymi lekami.
• Gdy zapomnimy o wzięciu tabletki bierzemy ją  3 – 4 godziny po posiłku i  godz. przed następnym  a w następnym dniu bierzemy normalnie o stałej porze.

• Przed badaniami hormonów raczej nie  bierzemy tabletki choć  nie ma wielkiej różnicy jeśli ja weźmiemy.
Co w leczeniu pomaga:
Unikanie stresu
Dieta bezglutenowa
Uzupełnienie  brakujących minerałów w tym D3 , zelaza ,   magnezu. Co do selenu to stwierdziła ze sa różne zdania i najlepiej przyjmować w naturalnej formie np. orzechów brazylijskich  a co do jodu nie powinno się go dodatkowo suplementować.
Zwróciła też  uwagę na czytanie ulotek, ponieważ niektóre z lekarstw i suplementówzaburzaja zdolność wchłaniania hormonów a także innych witamin czy minerałów.
Na koniec  Pani Dr Derc obiecała,  przygotować wkrótce  streszczenie swojego wystąpienia , które przedstawimy na naszej stronie. Obiecała także wystapić na następnym spotkaniu.  
Po wykładzie i w trakcie przerwy odpowiedziała na wiele  indywidualnych badań.
IMG_3805-001

Następnie wystąpiła Dr n. farm.  Anna Sędziak, która opisała   diety zbliżone do diety dla chorych na Hashimoto tzn.  Paleo , GAPS i  opisała dietę najlepszą dla chorych na Hashimoto.

Zgodnie z jej wytycznymi przed przystąpieniem do diety należy organizm oczyścić z toksyn.

Następnie przystąpić  do wdrożenia diety,  która oparta jest  na wykluczeniu :
GLUTENU  I MLEKA KROWIEKO  i jego przetworów oraz cukru. Ponadto surowych warzyw wolotwórczych takich jak kapusta, brukselka,  itd
Dieta oparta na takich produktach jak :
– mięso najlepiej drób,
– rybach,
– warzywa z wyjątkiem kapustnych
– owoce (w ograniczonej ilosci),
– tłuszcz w formie oliwek, awokado, oleju i mleka kokosowego
Mleko  ryzowe , migdałowe i jego przetwory
Uzupełniamy diete :
Wit D3 , która powinna być przyjmowana wraz z magnezem i wapniem

Jest to bardzo skrótowo podana treść wystąpienia, ponieważ wkrótce Pani Dr również obiecała nam  streszczenie swojego wystąpienia i dalsza współpracę.
Po wystąpieniach zarówno do Pani Dr Derc jak i Pani Dr była kolejka czekających na poradę.