Konferencja „Diagnostyka choroby Hashimoto” – relacja

Od konferencji „Diagnostyka choroby Hashimoto” minął już ponad tydzień, a my nie zdążyliśmy napisać jeszcze relacji:)

Musicie nam to wybaczyć, ponieważ jeszcze trzymają nas emocje:)

W konferencji wzięło udział 106 osób. Zależało nam, aby tematyka konferencji była odpowiednia dla pacjentów, czyli przede wszystkim zrozumiała:)

IMG_1971.JPGfot. Alicja Drożdżek

Dzięki uprzejmości ALAB laboratoria uczestnicy konferencji mogli wykonać badania diagnostyczne, w niższej cenie, a wyniki sprawdzić już tego samego dnia wieczorem. Panie pielęgniarki wbijały się igłą ponad 80 razy! 🙂

IMG_2067fot. Alicja Drożdżek

Konferencję rozpoczęły: pani dr Agata Strukow (Dyrektor ds. medycznych Alab Laboratoria) oraz Justyna Salamonowicz-Gustaw (Prezes Stowarzyszenia Chorych na Hashimoto). Jako pierwsza swoją prelekcję wygłosiła dr Magdalena Jagiełło. W przystępny i bardzo ciekawy sposób opowiedziała jakie badania warto wykonać, kiedy chcemy skutecznie zdiagnozować chorobę Hashimoto. Wytłumaczyła też, dlaczego samo TSH nie wystarczy:) Pani doktor mówiła również o „maskach”, które przybiera choroba – np. maska neurologiczna, dermatologiczna czy ginekologiczna.

IMG_2269.JPGfot. Alicja Drożdżek

Kolejnym prelegentem była Justyna Salamonowicz – Gustaw, która oprócz tego, że jest Prezes naszego Stowarzyszenia to na co dzień pracuje jako dietetyk, health coach i instruktor jogi. Justyna mówiła o prawidłowej diecie przy chorobie Hashimoto. Podkreśliła również jaką rolę odgrywa stres w chorobach autoimmunologicznych i przedstawiła swoje autorskie metody jak sobie z nim poradzić.

IMG_2346.JPGfot. Alicja Drożdżek

Po krótkiej przerwie wystąpił dr Marcin Grzebyk, który jest specjalistą ultrasonografii. Pokazał kilka ciekawych przykładów badań USG, na których nie było widać obrazu choroby Hashimoto. Dopiero po wykonaniu badania o tajemniczej nazwie elastografia, okazywało się, że choroba już istnieje i ma się dobrze. Pan doktor ubarwił swój występ historią o doktorze Hashimoto i jego związku z Polską:)

IMG_2496.JPGfot. Alicja Drożdżek

Wystąpienie Kamili Boguckiej dotyczyło stanów depresyjnych w chorobie Hashimoto z perspektywy klienta, a także osoby wspierającej innych chorych w radzeniu sobie z depresją. Kamila opowiedziała swoją historię i pokazała w jaki sposób można sobie poradzić, nawet w najtrudniejszych momentach.

IMG_2159.JPGfot. Alicja Drożdżek

Wisienką na torcie okazał się występ Agaty Rafalskiej, która poruszyła ważny temat związany z jelitami. Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o tym, jak stan jelit wpływa na jakość naszego zdrowia i jak dbanie o nie przekłada się na zapanowanie nad objawami choroby Hashimoto.

IMG_2773.JPGfot. Alicja Drożdżek

Wszyscy prelegenci podkreślali jak ważna jest diagnostyka choroby i współpraca pacjenta ze specjalistami. Wybrzmiało bardzo głośno, aby nie lekceważyć objawów i jeśli osoby chore czują się źle, mimo zażywania leków „na tarczycę” to powinni szukać przyczyny złego samopoczucia.

IMG_2551.JPGfot. Alicja Drożdżek

W przerwie pomiędzy prelekcjami uczestnicy mieli możliwość skosztowania przepysznych ciast, babeczek, chleba i innych produktów firmy http://www.decare.pl/. Oczywiście bezglutenowych:) Natomiast na stoisku http://www.medikatha.pl/ można było dowiedzieć się czym właściwie jest mikroodżywianie, fitoterapia i dlaczego tak ważna jest probiotykoterapia w chorobie Hashimoto.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom, prelegentom, wystawcom, firmie Alab za to, że ta konferencja mogła się odbyć! Wkrótce nowe wydarzenia:)