AktualnościProfilaktyka zdrowotna

Postępowanie dietetyczne przy celiakii i innych nietolerancjach glutenu

Polskie Stowarzyszenie Hashimoto przygotowało specjalny dodatek do magazynu Food Forum.
Małgorzata Berkowicz i Justyna Salamonowicz-Gustaw opracowały obszerny materiał o postępowaniu dietetycznym
przy celiakii  i innych nietolerancjach glutenu.

Dodatek specjalny do magazynu Food Forum

Celiakia to trwająca całe życie glutenozależna choroba trzewna jest zaburzeniem genetycznym dotykającym dzieci i dorosłych. Osoby chorujące nie mogą spożywać glutenu – białka zapasowego, zawartego w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Gluten powoduje reakcję autoimmunologiczną, która może doprowadzić do całkowitego zaniku kosmków jelitowych. Konsekwencją tego zaniku są zaburzenia wchłaniania, prowadzące do różnych objawów klinicznych.
Do typowych objawów choroby trzewnej należą:
• bóle brzucha
• wzdęcia
• przewlekłe biegunki o typie tłuszczowym
• niedobory związane z zespołem złego wchłaniania
• chudnięcie, brak apetytu
• niskorosłość
• powiększenie obwodu brzucha
• niestrawione resztki pokarmowe w kale
• drażliwość
• zmęczenie, apatia, depresja.
Choroba nie dotyczy tylko jelit, może dotknąć każdego narządu, czy tkanki. Stąd też objawem celiakii może być niedokrwistość, bóle stawów, bóle mięśni, bóle zatok, bóle głowy, migreny, bóle oczu, zapalenie spojówek, zapalenie oskrzeli, objawy neurologiczne, problemy ze skórą, osteoporoza, zaburzenia miesiączkowania, poronienia, bezpłodność i wiele innych. Ze względu na mnogość i różnorodność objawów celiakia bywa trudna w rozpoznaniu.

Algorytm diagnozowania zaburzeń związanych z glutenem

Rekomendacje ESPGHAN sugerują zastosowanie testów przesiewowych w kierunku celiakii u osób chorujących na cukrzycę typu 1, autoimmunologiczne choroby tarczycy, zespół Williamsa, zespół Downa, syndrom Turnera, niedobór całkowitego IgA, choroby autoimmunologiczne wątroby oraz u krewnych I stopnia. Obserwuje się zwiększoną częstotliwość występowania celiakii w tych grupach (w grupie z cukrzycą typu 1 około 10 %, w grupie z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy aż do 7%,
u krewnych I stopnia od 10 – do 20 %. Częstotliwość badań przesiewowych powinna wynosić od dwóch do trzech lat. Pamiętajmy, ze nieleczona celiakia prowadzi do bardzo poważnych powikłań.

Dziękujemy magazynowi Food Forum za możliwość opracowania casebook’a o celiakii, a wszystkie osoby zainteresowane całym artykułem zapraszamy na stronę Food Forum.