AktualnościProfilaktyka zdrowotnaSpotkania chorychTargiWażne wydarzenia

Relacja z konferencji „Celiakia – choroba o wielu obliczach”

W dniu 13 października 2018 r. Polskie Stowarzyszenie Hashimoto miało swoje stanowisko na konferencji                              „Celiakia – choroba o wielu obliczach” zorganizowanej przez sieć laboratoriów diagnostycznych ALAB.                              Hashimoto i celiakia to choroby współistniejące, więc nie mogło nas zabraknąć na tym wydarzeniu. Chcielibyśmy bardzo podziękować ALAB laboratoria za zaproszenie!

Agenda Konferencji „Celiakia – choroba o wielu obliczach”

Na stoisku naszego Stowarzyszenia czekały niespodzianki oraz materiały edukacyjne przygotowane specjalnie na tę okazję dotyczące Celiakii oraz Hashimoto.

materiały edukacyjne dla uczestników konferencji

Gośćmi specjalnymi konferencji byli: Prof. Marios Hadjivassiliou z Wielkiej Brytanii – ceniony neurolog i naukowiec zajmujący się problematyką celiakii i nadwrażliwości na gluten u osób z objawami neurologicznych oraz Dr Shérine Khater z Francji – specjalistka w zakresie hepato-gastroenterologii oraz endoskopii przewodu pokarmowego, zaangażowana w badania kliniczne związane z celiakią. Warto też wspomnieć o obecności prof. dr hab. Bożeny Cukrowskiej – pediatry, immunologa, kierownika Pracowni Immunologii w Instytucie Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, przewodniczącej Sekcji Celiakalnej Polskiego Towarzystwa Hepatologii, Gastroenterologii i Żywienia Dzieci. Tematyka konferencji była bardzo interesująca mogliśmy poszerzyć swoją wiedzę, a co najważniejsze mogliśmy spotkać się z Państwem osobiście. Jeszcze raz dziękujemy wszystkim osobom, które tak licznie odwiedziły nas podczas konferencji.

Prezes Stowarzyszenia Justyna Salamonowicz- Gustaw oraz Wiceprezes Stowarzyszenia Małgorzata Berkowicz z gościem specjalnym konferencji Prof. Mariosem Hadjivassiliou z Wielkiej Brytanii